20 Nisan 2014 Pazar

NEYZEN TEVFİK BİLİR MİSİNİZ ?


Çok sevdiğim bir arkadaşım kendisi içi çok değerli olan bu kitabı bana hediye etmişti. O dönem heyecanla şöyle hızlıca geçip gitmiştim üzerinden. Geçtiğimiz hafta kitaplığımı düzenlerken fark ettim ki kitabın içeriğini tamamen unutmuşum. İyi ki yeniden almışım elime.
Ney dinlemeyi çok severim , bu konuda başlı başına bir yayın yazıcam ama ney'in en büyük üstadı , gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan biri konumuz Neyzen Tevfik.




Kısaca hayatını özetlersek :1879'da Bodrum'da doğar.Mutaassıp bir aileye mensuptur. Babasının isteğiyle İzmir İdadisine başlar , ancak okula ısınamaz ve çocukluğundan beri en büyük tutkusu olan Ney'in peşinden giderek İzmir Mevlevihanesine girer. Sonra da İstanbul'da ki Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanelerine devam eder. Bektaşi tarikatinden nasip alıp , Derviş'lik mertebesine erişir.İstanbul'da Mehmet Akif ve Şair Eşref ile tanışır.
Toplum kurallarına uymayı reddeder.Şiirleri hicvedicidir. Ancak Ney üflemedeki ustalığı onu hem sarayların , paşa konaklarının ; hem de kenar mahalle meyhanelerinin baş konuğu yapar. İyi de içer. Bu konuda çok fazla nükte vardır kendisi hakkında.

Dönemin büyük doktoru Mazhar Osman , Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde bir oda ve yatak  ayırır onun için.Canı istediğinde gelir kalırmış.  Delilik ile dahilik arasında gidip gelen büyük bir isme böyle saygı göstermek dönemin nezaketine hastır diye düşünüyorum. Şu dönemde böyle bir saygı göremezdi malesef . Kendisine Hiç der. Bu hiç'liği nihilizm ile karıştırmamak gerekir. Bu tevazusu ve dünya görüşü nedeniyle başımın üstünde yeri var artık üstadın. Hiç'liği lafta bırakmayıp yaşayabilmiş çok az insandan biridir.

Bir kaç nüktesini paylaşalım , tebessüm olsun.


" Bir gün kendisini çok seven bir arkadaşı parayı normal yollardan verse kabul etmeyeceğini bilir , o sebeple parayı arkasından atar
- Neyzen paran düştü . der
-O düşen benim param değil , sizin altın kalbiniz'dir der.

-------------------

Maliye bakanı hakkında yolsuzluk dedikodularının dolaştığı bir dönemdir. Neyzen'e soruyorlar:
- "Neyzen , çalarken mi neşelenirsin , yoksa neşeli olduğun zaman mı çalarsın ?
- Maliye vekili değilim ki , çalarken zevk alayım.

Dinleyiniz , okuyunuz , tanıyınız .

Ölümü tez gönderme
tanrım , yaşamla
didişeyim,
dişi gönder azrail'imi
ölümle şevişeyim.
                                  Neyzen Tevfik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...