14 Nisan 2014 Pazartesi

Hitler Kötüydü Peki Ya Yanındakiler ?

Hitler büyük diktatör. Tarihin en büyük katliamlarının yaşandığı , insanlık adına  utanç duyduğumuz , düşündükçe tüylerimizi ürperten bir dönem .. Özellikle de insanların gaz odalarında öldürüldükleri Auschwitz toplama kampı en dehşet verici hatıralardandır. Peki Hitler acımasızdı ama ya onun verdiği emirleri yerine getirenler ? Hiç mi vicdanları sızlamadı ?
Bir sosyal psikoloji kitabında okuduğum makaleyi paylaşmak istiyorum sizlerle . Gerekli koşullar hazırlandığında bireyin nasılda bilincini yitirerek itaatkar  bir robota dönüştüğü  ortaya konmuş.

Auschwitz Nasıl Mümkün Oldu ?
Todorov'un incelemesi oldukça ilginç . Auschwitz'in kumandanı Rudolf Hoess , biyografisinde çocukluğunu , itaatin öğrenilmesi olarak niteler. Bu itaat yasadan ziyade , onu şahsında somutlaştıranlara gösterilen bir itaattir; önce babaya hiyerarşik amirlerine ve nihayet askeri şefine itaati öğrenen Hoess için iyi , iktidarı elinde tutanın şahsıyla karışır : "Bizim gözümüzde Führer her zaman haklıydı , O'nun vekili olan Himmler de öyle . Emirleri tereddütsüz icra edildi , itaatsizlik hayal bile edilemezdi . Binlerce SS subayının aklından asla böyle bir şey geçmemiştir." diyen Hoess , kendi kimliğinin silinmesine ve bir makinanın çarkı haline gelmeye hazırdır. Öldürme zevkiyle değil görev dıygusuyla öldürür , hiç dost edinmez ; salt çalışma fonlsiyonuna indirgediği tutuklular arasında zayıf ve randımansız olanları hemen imha yoluna gider , bunu önceden meşrulaştırmıştır. "Silah sanayisi için yararlı değiller  ve üstelik kamp için yüktürler , daha iyi çalışacakların yiyeceklerini ve yerini alırlar ; ağır iş nedediyle nasılsa öleceklerine göre gaz odalarında hemen öldürmek daha iyi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...