5 Mayıs 2014 Pazartesi

Bugün Hıdırellez



Adını Hızır ve İlyas kelimelerinin halk arasındaki telafuzzundan aldığı bilinen Hıdırellez , Hızır Peygamberin İlyas Peygamber ile her yıl bugün buluşacağı ve bu buluşma hürmetine bu günde dilenen tüm dileklerin kabul olunacağına inanılan özel bir gündür. Kış günlerinin bitişi ve baharın başlangıcı yani bereketli günlerin gelişini simgeler. Çünkü inanışa göre Hızır (kimine göre peygamber , kimine göre veli ) karaların ve havanın , İlyas Peygamber de suyun hakimidir. İkisinin bir araya geldiği bu gün de  doğaya güç verdiklerine inanılmaktadır.

Bu özel gün Türk dünyasında her yıl büyük şenliklerle kutlanmaktadır.

Benim için Hıdırellez ise malesef büyük coşkusu çocukluğumda kalan bir gün artık. Küçükken 5 Mayıs gecesi bahçeye tebeşirle isteklerini çizerdi annemler. Her yıl değişmese de istekler mutlaka yapılırdı bu ritüel. Ev , araba , daha iyi bir iş falan. Bebeği olmayanlar için bebek ve iş dilenirdi. Sonra tüm mahalle bir araya gelir kocaman bir ateş yakardık. Dileklerimizi tutar bu ateşin üstünden 7 kez atlardık. En sevdiğim kısım buydu tabiki :) Sonra ertesi gün de baharın gelişini kutlamak amacıyla cümbür cemaat pikniğe giderdik.

Keyifliydi. Biz çocuklar için özellikle dört gözle gelmesi beklenen bir gündü. Şimdi ise soğuk apartman dairelerinde o ruhu bulamıyoruz elbetteki. Ateş yakmak yasaklandı. Hep birlikte gidilen piknikler yerini haftasonu bir yerlere kaçışa bıraktı.

Bu yıl gül dalına dileklerimizi astık yinede. Geçmiş , geçmişte  kaldı madem :). Hepimizin dileklerinin kabul olması dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...