25 Şubat 2014 Salı

Friends (1994 - 2004 )


10 yıla sığmış bir diziyi üç beş satırla anlatmak çok zor elbetteki. Ama şunu söyleyebilirim ki bu benim için en keyifli yazılardan biri olucak :) . Friends ne zaman arasanız yanınızda olacağını bildiğiniz , size iyi geleceğinden emin olduğunuz eski ama asla eskimeyen bir dost gibidir.Samimidir , içtendir.  Moralim bozuk olduğunda , mutlu olduğumda , yalnız olduğumda , hasta olduğumda , ağlamak istediğimde ve tabi ki gülmek istediğimde friends izlerim ben. 10 sezonu 3 kez baştan sona izlemiş biri olarak bazı günler rastgele bir bölüm açar seyrederim. Keyiflenirim...

 Diziyi anlatmaya efsane müziğiyle başlayalım o zaman.





Şarkı dizinin yapımcıları Marta Kauffman , David Crane ve şarkıyı seslendiren The Rembrants grubu ortaklığında yapılmış.

1993 yılında Matthew Perrry (Chandler ) 20'li yaşlarda bir arkadaş grubunun hikayelerinin anlatıldığı bir senaryo ile NBC'ye gider. NBC senaryoyu geri çevirir çünkü ellerinde zaten üzerinde çalıştıkları böyle bir proje vardır
.Dizi için düşünülen isimlerden bazıları : Friends Like Us (ki ilk bölümün adı buymuş , ama 2. bölümden itibaren Friends olarak kısaltılmış. ) , Six of One , Across the Hall ,İnsomnia Cafe.

Senaryo oluşmaya başladığında 4 ana karakter düşünülmüş , Chandler ve Phoebe yan rollermiş.

Monica karakteri ilk olarak Jennifer Aniston'a teklif edilmiş. Ancak oyuncu Rachel'ı daha çok sevdiğini kendine daha yakın gördüğünü söyleyerek rolünü değiştirmiş. (iyi ki de öyle olmuş )

Matt Le Blanc Joey karakteri için seçmelere katıldığında cebinde sadece 20 dolar varmış.

Sonunda cast belirlenmiş ve çekimler başlamış. Friends'in en önemli özelliklerinden biri canlı seyirci ile çekiliyor olmasıydı. Duyduğunuz kahkaha sesleri gerçek. Ayrıca senaristlerde sette bulunarak seyircinin tepki vermediği sahneleri sıcağı sıcağına değiştiriyorlarmış.
İlk sezon oyuncular kişi başına 22.500 dolar alıyordu , ancak son sezonda kişi başı bölüm fiyatı 1 milyon dolardı.

Özel hayatlarında da çok yakın olan oyuncular fiyat konusunda aralarında bir anlaşma yapmışlar. Ve altısı da daima aynı ücreti almış. (Türkiye'de ben daha çok alıcam diye birbirlerine girerlerdi. )

Dizi ile ilgili küçük notlar :

-Joey'in beyaz köpek heykeli aslında Jennifer Aniston'a bir arkadaşı tarafından şans getirmesi için hediye edilmiş.




- Monica'nın buzdolabı gerçekte de çalışıyordu , oyuncular ve set çalışanları buzdolabını kullanıyorlardı.

-2. sezon içinde şükran günü yemeği bulunmayan tek sezondur.

Dizi yayınlanmaya başladığında oyuncuların yaşları :







1. sezon 1.bölüm ilk sahne

Jennifer Aniston Rachel karakteriyle resmen döktürmüş.

Jennifer Aniston ilk sezondaki saç kesiminden nefret ettiğini söyler. (evet biraz çirkinmiş ama sonraki halleri bugünlerini çoktaan unutturdu )

 Rachel karakteri ile Emmy ve Altın Küre ödüllerini silip süpürmüştür. Ross'la olan ilişkileri romantik evet ama ben en çok Joey ile birbirlerine aşık oldukları bölümleri seviyorum.



Monica , Courteney Cox ise bana dizinin olmayan karakteri gibi geliyor. Ki Friends oyuncuları arasında sadece Courteney Emmy'e aday olamamıştır. Hırslı , kıskanç , kaprisli "I know' ları ile tamamen sevimsiz bir karakterdir benim gözümde. Güzel kadındır , hatta yaşayan en seksi ünlüler listesinde en başlarda yer bulur ama iş rol yapmaya geldiğinde malesef olmuyor.



Yalnız dizideki gelinliği muhteşemdir.


 Jennifer Aniston ve Courteney Cox



Ve Phoebe . Friends izleyip de Phoebe 'yi sevmeyen var mıdır ? Hiç samıyorum. Hep reel hayatımda Phoebe gibi bir arkadaşım olmasını dilerim. Genelde çok iyi kalpli , ama gerektiğinde tırnaklarını çıkartan deli dolu muhteşem bir karakter. Üçüzlerle konuştuğu bu sahne de en sevdiklerimdendir. Salya sümük ağlarım.


Ve Phoebe'nin Monica ve Chandler'ın seviştiklerini gördüğü unutulmaz sahne.

Phoebe'nin meşhur şarkısı. Smelly Cat :)



Vee Joseph Tribbiani . Namı diğer Joey.


How You Doing ? Bu sözlerle tavlamadığı kadın kalmamsına rağmen daima korruduğu çocuk ruhu ve Rachel'a aşık olduğu bölümlerdeki o karizmatik adam dizinin ennn sevdiğim karakteri.


Senelerce gözü gibi baktığı tavuk ve ördek :)


Dünya dizi tarihindeki en sevilen karakterlerin en başında gelir Joey. Matt Le Blanc muhteşem bir oyunculuk çıkarmıştır.Bu arada Joey sarılması diye bir şey var dünyalara bedel.


O kadar güzel yüreklidir ki Rachel hamile kaldığında bebeği babasız büyümesin diye gidip hemen evlenme teklif eder en temiz duygulaıyla.


Gelelim Chandler ve Ross'a .



Yapılan anketlerde Chandler dizinin en sevilen karakteri , Ross 'da pek sevilmeyen karakteri seçilmiş. Benim için iki karakterde sadece tamamlayıcı olmuşlar . Yani özel olarak kendilerine bir sempati besleyemedim.

Dizini son bölümü tüm dünyada tam 50 milyondan fazla kişi tarafından seyredilmiş. Dönemin en yüksek seyirci sayısı demek bu.



Friends neden bu kadar sevildi ? . İşin sırrı karakterlerin samimiyetinde bence.Yani diğer dizilerdeki karakterler gibi uç noktaları yok , kimse salt iyi ya da kötü değil. Bizim gibiler , sıradan samimi. Zaafları var , hataları var ,ukalalıkları var ,  kötü huyları var , kaybetmeyi de biliyorlar , kazanmayı da. Ben hep Friends izlediğimde sanki birazdan kapı açılıcak ve Joey gelip buzdolabını karıştırıcakmış gibi hissederim. O kadar gerçektir bu dizi.

Dizi ile ilgili her yıl yeniden çekileceği ile ilgili dedikodular çıkar , sevenler heycanlanır ama benim temennim bunun gerçekleşmemesi. Tadı kaçmasın , biz böyle sevdik bu diziyi ve sanki hep bir yerlerde hayatlarına devam ediyorlarmış gibi hissederim.


Elbetteki oyuncular için de çok özel Friends . 10 yıl sonra film setinde Jennifer Aniston'a yapılan Friends sürprizinde gözlerinin dolması çok şeyi anlatıyor .





Friends'e konuk olan ünlü oyuncular : Brad Pitt , Brooke Shields , Bruce Willis , Charlie Sheen , Danny DeVito  , Dermot Mulroney , Freddie Prinze Jr , George Clooney , Alec Baldvin , Ben Stiller , Julia Roberts , Tom Selleck , Sean Pean , Hugh Lorie ve daha bir çok ünlü isim. 

Friends'in en iyi 10 bölümü

 1. The One Where Everybody Finds Out (Season 5, Episode 14) February 11, 1999
2. The One with the Thanksgiving Flashbacks (Season 5, Episode 8) November 19, 1998
3. The One with the Embryos (Season 4, Episode 12) January 15, 1998
4. The One with the Prom Video (Season 2, Episode 14) February 1, 1996
5. The One After Ross Says Rachel (Season 5, Episode 1) September 24, 1998
6. The One Where Ross and Rachel...You Know (Season 2, Episode 15) February 8, 1996
7. The One With Ross's New Girlfriend (Season 2, Episode 1) September 21, 1995
8. The One Where Chandler Takes A Bath (Season 8, Episode 13) January 17, 2002
9. The One Where Monica Gets A Roommate (Season 1, Episode 1) September 22, 1994
10. The One With the Holiday Armadillo (Season 7, Episode 10), December 14, 2000

Son olarak. Umarım sıkılmadan keyifle okuyacağınız bir yazı olmuştur. Sevgilerle...














2 yorum:

  1. Çok içten , samimi bir yazı olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim , umarım sıkılmamışsınızdır :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...