23 Ocak 2015 Cuma

Türk Kahvesi




Güne bir fincan sade Türk kahvesi içmeden başlayamayanlardansanız  hoşgeldiniz :)

Günde en az 2 ya da 3 fincan kahve içerim. Bağımlılık mıdır bilemem ama aramızdaki ilişki vazgeçilmez benim için . Peki nedir Türk kahvesi ? En lezzetlisi nasıl yapılır ? Nasıl ikram edilir ?


Öncelikle ismi neden Türk kahvesi ?

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan[1] ve daha sonra Avrupa mutfağına giren yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı. İlk olarak Tahtakale'de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu.
Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı
Kaynak: Vikipedi


Tarihçesini öğrendiğimize göre yapımına geçebiliriz.

Türk kahvesinin en lezzetlisi köz de ağır ağır pişenidir. Ama ev de ben bakır cezve kullanıyorum. 1 fincana 2 çay kaşığı kahve koyarsanız kıvamı güzel olur. Kahve ocağa konmadan bir kez karıştırılır , sonra ocakta köpürene kadar pişmesi beklenir. Yanında bir bardak su ile ikram edilir.

Makbul olanı eş , dostla içmektir.

Bu arada Türk kahvesinin yanında neden su ikram edilir ?

Osmanlı döneminde eve yeni gelen misafire kahve ikram edilirmiş. Misafir önce suyu içerse karnı aç , kahveyi içerse karnı tok demekmiş :)
 Ne kadar asil bir düşünce değil mi

Gelelim Türk kahvesinin sağlığımız açısından faydalarına.

*Kolesterolü düşürür.
*Ağrı kesicilerin etkisini artırır.
*Göğüs kanseri riskini azaltır.
*Nefesi açar.
*Tansiyonu dengeler.
*Hafızayı güçlendirir.
*Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler.
* Depresyona karşı etkilidir.

Eşinle dostunla içer mutlu olur bir de fal kapatır keyiflenirsin :) Daha ne olsun.

Son olarak orjinal Yemen kahvesi başta olmak üzere bir çok kahve çeşidi ve Türk kahvesi markası denemiş olamama rağmen benim tercihim Eminönünde ki Kurukahveci Mehmet Efendi den alınan taze çekilmiş olandır.




3 yorum:

  1. Bayılırım Türk kahvesine ama ben de hafif hafif karıştırarak pişiriyorum öyle de bol köpüklü oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. en güzeli de senin damak tadına göre pişirilmiş türk kahvesinin kokusuyla uyanmak:))

    YanıtlaSil
  3. Ohh mis :) kahve kokusuyla uyanmaktan daha güzeli var mı :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...